uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

W czasach obecnych alergie typu pokarmowego występują częściej niż w latach ubiegłych. Na szczęście rozpoznawanie tego typu alergii również stoi na bardziej rozwiniętym poziomie. Przy nietolerancji na gluten do podstawowych objawów, które mogą wywołać zaniepokojenie można zaliczyć: dolegliwości bólowe brzucha, brak apetytu, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza we krwi, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych dolegliwości. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą być zmiany diety, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego menu musimy wykluczyć wiele rodzajów żywności. Niedozwolone są w szczególności: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko wyroby piekarnicze, lecz także różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o uważnym czytaniu składów produktów gotowych. Ważne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie mamy informacji w zakresie zawartości. Tak w przypadku pożywienia, jak i specyfików.

przeczytaj o tym czy nadwrażliwość na gluten wpływa na ciążę
Różnorodne stabilizatory niemal na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu produkty są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w większych sklepach. Prócz tego dużo sklepów z pieczywem sprzedaje nie zawierające glutenu wyroby. W menu dobrze jest uwzględnić jak najwięcej produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę nietolerującego glutenu także można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz