Świetna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, jakie oferuje kuchnia z Europy warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. bianca Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film