Bardzo wiele osób docenia wyjątkowe jedzenie. Próbujemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , a także próbować nowych smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. Dlatego też wielkim zainteresowaniem cieszy się bardzo dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego typu zaczęły być wybierane przez bardzo dużą ilość osób , dlatego też restauracje, które je oferują pojawiają się w bardzo wielu miejscowościach. Staramy się myśleć o tym, jakie posiłki jemy i gdzie jemy, także coraz częściej wybieramy się do tego typu restauracji. Dziś coraz częściej smak i zapach z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju jesteśmy w stanie spróbować wspaniałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.sushi Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się jedzeniem i pragną często kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest teraz obowiązkiem, lecz musi sprawiać przyjemność tak więc warto znaleźć taki smak, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dziś najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w różnych miejscach na świecie. Sushi błędnie opisywane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można podzielić na dwie kategorie – potrawy dopasowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co jest różnicą? Głównie wybór elementów potrawy. Sushi tworzone jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz rzecz jasna ryb. W zależności od preferencji jedzących, ryba może być ugotowana lub surowa. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy kilka rodzajów sushi, z uwagi na metodę przyrządzenia oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Tworzenie maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – istotne jest jedynie, by pochłaniać kawałki całe. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę podawać podzieloną na małe porcje.