Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone zazwyczaj z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak faktycznie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film