Smakowity, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
makarony z mozzarellą
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
galbani
Skąd w takim razie wziąć pionierski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w samej rzeczy warto dopłacić oraz napełniać się pysznym smakiem.