Włoska restauracja Kraków

Pragniesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli porządnie zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja w Krakowie

   

Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem znanym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano czy też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest wymagane prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ulubione akcesoria, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.